Cara paling mudah nak masak nasi
Cara paling mudah nak
masak nasi | Bukan semua orang tahu masak nasi termasuklah aku! Eh! Sebelum
ni aku tahu masak nasi tau! Waktu duduk rumah bujang dulu, akulah tukang masak
nasi. Tah kenapa, bila dah berumah tangga ni, ada orang tersayang yang masakkan,
aku jadi lupa! Lupa macam mana cara nak masak nasi! Yang sebenarnya *ikut pada
pengalaman la*, nak masak nasi ni senang je, tapi kenapa masih ramai yang tak
tahu masak nasi? Ahha! Jom kita belajar sama-sama Cara paling mudah nak masak nasi!
Nasi ni memang makanan ruji penduduk malaysia. Kalau siapa
yang tak tahu apa tu makanan ruji, dia macam makanan utama. So, bila sebut apa
ye makanan ruji penduduk malaysia? Jawapannya tentulah nasi. Ok? Setiap negara
ada makanan rujinya, kalau kat Canada sana, Canada staple food adalah Sauteed fiddleheads, canadian bacon with
maple glaze, sweet corn pancakes, Nanaimo Bars. Ahha! banyak dan 1 pun aku tak
tahu, lagikan nak makan kan *yang halal la*? hahahahaha.
Oklah, berbalik semula pada tajuk utama berita ceritaejoy tadi, Cara paling mudah nak masak nasi. Bahan paling utama yang perlu
korang ada adalah beras! Ha! Itu je. Nak masak nasi, beras takda, memang tak
jadi apa la. Jadi sebelum nak masak nasi, pastikan ada beras. Ok? Tak kisah la
jenis beras yang macam mana. Ada orang suka makan beras wangi. Ada orang suka
makan beras basmati. Nak guna beras biasa pun takpa. Asalkan nama dia beras,
bukan gandum. Ok?
2. Selepas dah ada beras, masukkan dalam periuk nasi. Kemudian
basuh beras tersebut. Cara nak bersihkan, masukkan air dalam periuk nasi tu,
kemudian masukkan tangan dan bersihkan beras. Buat 2 hingga 3 kali ya. Tapi
jangan lebih daripada tu ya? Sebab takut nutrisi dalam beras tu hilang.
3. Keringkan air basuhan tadi. Tak perlulah sampai kering
air, cukup sekadar buang air basuhan beras tadi. Bila air dah takda dalam
periuk nasi tu, letakkan ada dapur. Terpulanglah, ada yang masak nasi guna
dapur gas, ada yang masak guna dapur arang, nak senang, guna periuk nasi
elektrik. Ha.
4. Langkah seterusnya adalah, masukkan air bersih. Ini yang
selalu orang tak tahu. Bab masukkan beras dengan bersih, semua orang tahu. Tapi
bab masukkan air ni yang fail ni. Caranya pun cukup mudah sebenarnya. Masukkan air
hingga 1 setengah ruas di atas permukaan beras.
Atau boleh guna cara ni. Ukur ketinggian nasi dengan jari
anda. kemudian masukkan air sama tinggi dengan ketingian nasi tu. Ha, faham
tak? Katakan ketinggian nasi adalah 1 ruas jari, maknanya air pun 1 ruas jari
jugak.
5. Dah siap, masakkan nasi dengan api sederhana. Jangan guna
api besar ya! Guna api sederhana. Takut hangit je nanti. Tutup periuk nasi dan
kerap periksa nasi. Bila dah nampak macam dah nak masak, gaulkan nasi tersebut.
Ini untuk pastikan semua nasi masak dengan sempurna.
HE HE HE SENANG JER NAK MASAK NASI KALAU GUNA PERIUK ELEKTRIK, YANG SUKA KALAU GUNA DAPUR API KENE BERJAGA TAKUT HANGIT NASI TU... BAGUS INFO NIH..
BalasPadammemang mudah je
BalasPadam